Jak pozbyć się bakterii helicobacter pylori bez antybiotyków

Skuteczność: 

0
Twoja ocena: Brak

Efekty uboczne: 

0
Twoja ocena: Brak

Helicobacter pylori jest groźną bakterią atakującą system pokarmowy, przyczynia się do rozwoju stanu zapalnego błony śluzowej żołądka oraz powstawaniu wrzodów żołądka i dwunastnicy.

Zakażenie można rozpoznać po następujących dolegliwościach:

- nudności i wzdęcia
- wymioty
- bóle brzucha
- zgaga i kwaśne odbijanie
- biegunka
- zaparcia
- świąd skóry
- trądzik różowaty
- podwyższona temperatura
- ogólne osłabienie organizmu

Brokuły

Brokuły posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne, zawierają one spore ilości sulforafanu (ang. sulforaphane), który to eliminuje bakterie odporne na antybiotyki, działa anty-nowotworowo oraz co najważniejsze niszczy helicobacter pylori. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC296232/

Aby brokuły nie utraciły zdrowotnych właściwości idealnie należało by je gotować na parze około 3-4 minuty, ewentualnie możemy je zblanszować, czyli wrzucić do wrzątku na nie więcej niż minutę, tak aby tylko zmieniły kolor na jaskrawo zielony, powinny być wciąż lekko twarde. Amerykańscy naukowcy zalecają, by gotowane brokuły spożywać razem z innymi produktami zawierającymi aktywną mirozynazę, m.in. musztardą, rzodkiewkami, rukolą, wasabi, zmielonymi nasionami gorczycy i wszystkimi surowymi warzywami kapustnymi. W tym badaniu https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29806738/ posypanie 200g brokułów 1g zmielonych nasion gorczycy zwiększyło biodostępność sulforafanu ponad 4 krotnie.

Alternatywnie możemy kupić suplement i brać go na pusty żołądek np. niemiecki BROKKOLI, który zawiera 45mg sulforafanu w kapsułce.

Dla uzyskania najlepszych efektów, kuracja brokułami powinna trwać 4-8 tygodni.

Olej kokosowy

Olej kokosowy ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Wytwarzany jest z nasyconych kwasów tłuszczowych średniej długości. Jego główny kwas nasycony to kwas laurynowy. Najnowsze badania potwierdziły, że, poddany procesowi trawienia w ludzkim organizmie, olej kokosowy silnie hamuje większość szczepów paciorkowców czy też Helicobacter pylori. Kwas laurynowy działa jak naturalny antybiotyk, nie niszcząc naturalnej flory bakteryjnej. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8834870 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12727360/

Niektórzy sugerują aby spożywać około 1 - 2 łyżki oleju kokosowego zimno tłoczonego pół godziny przed pierwszym posiłkiem, inni 3 razy dziennie po 1 łyżeczce. Efekty widoczne powinny być po kilku dniach, a po kilku tygodniach dolegliwości powinny całkowicie ustąpić.

Przyprawy

Według badania http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16437723 kurkumina okazała się jednym z najskuteczniejszych sposobów na pozbycie się H-pylori. Inne przyprawy, które również charakteryzują się wysoką skutecznością to: kminek, imbir, chilli, ogórecznik lekarski, czarnuszka, oregano i lukrecja. Często również mowi się o dobroczynnym działaniu cynamonu, mięty czy oliwy z oliwek, tak więc warto przyjrzeć się swojej diecie i wprowadzić przynajmniej niektóre z tych przypraw.

Wprowadzenie diety bezmlecznej może również przynieść dużo korzyści, ponieważ możemy mieć nietolerancję mleka. Należy pamiętać, że nabiał to najczęstszy alergen, a organizm w stanie zapalnym dużo trudniej wyleczyć.

Sposób na: 

Tagi: 

Nikt jeszcze nic tutaj nie dodał.