Kurkuma, a tak naprawdę kurkumina, którą ta przyprawa zawiera, ma właściwości żółciotwórcze, bakteriobójcze, przeciwzapalne i antyoksydacyjne, Przyśpiesza gojenie ran, oczyszcza krew, wspomaga wątrobę, pielęgnuje skórę, łagodzi dolegliwości żołądkowe.
Kurkuma może wyleczyć czyraki, artretyzm, przeziębienie, pomoże w pozbyciu się kaszlu.
Kurkuma aby była pomocna w leczeniu powinna być zażywana z pieprzem.
Przepis 1
Składniki
- 1 szklanka mleka
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/8 łyżeczki zmielonego pieprzu
Wykonanie
Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy kurkumę oraz pieprz i dobrze mieszamy. Podgrzewamy na gazie bez przyrywki, kiedy już prawie się gotuje zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze 5 minut
Przepis 2
Składniki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka mleka (sojowe też może być)
- 2 łyżki oleju migdałowego
- opcjonalnie dla smaku odrobina miodu, nektaru z agawy itp.
Wykonanie
Do wrzątku dodajemy kurkumę, teraz zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy mleko, olej i dobrze mieszamy. Na koniec dodaj miód.
Stosowanie
Tak przygotowaną szklankę napoju pijemy 2-3 razy dziennie. Pierwsze pozytywne objawy, mogą pojawić się już następnego dnia, ale może to potrwać trochę dłużej nawet kilka tygodni, w zależności od powodu dla, którego postanowiliśmy pić kurkumę.