Jak wyleczyć się z koronawirusa - protokół i profilaktyka

Skuteczność: 

0
Twoja ocena: Brak

Efekty uboczne: 

0
Twoja ocena: Brak

Arginina jest kluczowym składnikiem odżywczym (aminokwasem), który jest niezbędny w cyklu życiowym wielu wirusów. Lizyna to również aminokwas, który konkuruje z argininą w mechaniźmie wchłaniania, tak więc suplementując lizynę oraz ograniczając argininę, skutecznie hamujemy replikację wirusa w organiźmie.

Lizyna pomaga w leczeniu wielu chorób wirusowych, takich jak opryszczka, przeziębienie, grypa, ospa wietrzna czy koronawirus. Poniższy protokół przeznaczony jest dla chorujących na COVID-19 / SARS-CoV-2.

L-Lizyna - dawkowanie, dieta oraz restrykcje

Uwaga: Jest to długi tekst, ale proszę o przeczytanie całości i zwrócić uwagę na skutki uboczne oraz skonsultować się z lekarzem szczególnie jeśli zażywacie leki, ponieważ mogą one wchodzić w interakcję z opisaną niżej kuracją.

Poniższe dawkowanie nie jest dla osób, które mają symptomy dłużej niż miesiąc, takie osoby muszą podjąć dodatkowe kroki, które są opisane na końcu w Uwagach.

Proszę pamiętać, że lizyna to nie lekarstwo, natomiast blokuje ona skutecznie replikację wirusa i tym samym pozwala układowi odpornościowemu go zwalczyć, dlatego najlepsze rezultaty osiąga się we wczesnym stadium choroby.

Dawkowanie

Dla tych, którzy mają symptomy z rana po przebudzeniu:
1000mg L-Lizyny na pusty żołądek godzinę przed posiłkiem popijamy 2 szklankami wody
Około 15:00 powtarzamy
1000mg L-Lizyny na pusty żołądek godzinę przed posiłkiem popijamy 2 szklankami wody, dla najlepszych rezultatów jemy małe i lekkostrawne posiłki lub nic do końca dnia.

Jeśli symptomy wrócą wieczorem, jemy pokarmy bogate w lizynę takie jak: ser, papaja, jogurt naturalny ewentualnie zażywamy 500mg L-Lizyny. Opcjonalnie przed spaniem bierzemy 10mg melatoniny. UWAGA: Lizyna może zaburzyć sen, melatonina to naturalny hormon snu, który wspomaga również układ immunologiczny.

Kolejnego dnia powtarzamy pierwszą dawkę poranną, dawkę popołudniową możemy zażyć wcześniej niż o 15:00, jeśli symptomy powracają.
Wieczorem zażywamy 500mg lizyny i ewentualnie kolejne 500mg po 2-4 godzinach lub melatoninę jeśli jest już bardzo późno. Staramy nie przekraczać się 2500mg lizyny na dobę.

Zalecenia większości producentów oraz badania naukowe udowodniły, że suplementacja 3000mg L-Lizyny dziennie przez okres 6 miesięcy jest zupełnie bezpieczne. Nie należy przekraczać dawki 3000mg na dzień, robimy to tylko w nagłych wypadkach.
Przy dawce 3000mg lub więcej u około 10-15% osób rozwija się kaszel.

Na kaszel mamy kilka opcji:

1. Kolejnego dnia zmniejszamy dawkę Lizyny o 500mg
2. Bierzemy lek przeciw alergiczny/antyhistaminowy
3. Bierzemy kwercetynę lub NAC (N-acetylo L-cysteina) 400mg wieczorem
4. Zjadamy garść orzechów, wszystkie orzechy mają argininę, która konkuruje z Lizyną, symptomy choroby mogą powrócić
5. Bierzemy 500mg bromelainy jeśli nie mamy alergii na ananasa

Pod koniec 2-3 dnia, każdy powinien już wiedzieć jaka dawka jest dla niego odpowiednia aby w pełni kontrolować symptomy choroby. To jest najbezpieczniejsza metoda do rozpoczęcia kuracji Lizyną. Kiedy czujemy się w miarę dobrze po około 3-4 dniach, wówczas przechodzimy na dawkę 1000mg na dzień lub na profilaktyczną opisaną poniżej, w zależności jak reaguje organizm. Zostajemy na takiej dawce minimum 7 dni, choć 14 dni a nawet dłużej jest preferowane w zależności od osoby.

Zmiana diety

Ważnym jest aby mieć świadomość, że wiele produktów spożywczych, które zawierają argininę konkurują z Lizyną, tak więc zjedzenie orzechów, czy wypicie kawy wydłuży okres choroby, nasili symptomy, a nawet wyśle do szpitala.

Zalecane jedzenie

Każdy posiłek powinien zawierać coś z poniższej listy:
- jogurt naturalny
- ser (szwajcarski, edamski, gouda, mozzarella itp)
- margaryna (zawiera najwięcej lizyny, choć długoterminowo nie jest najzdrowszą opcją)
- masło
- produkty mleczne
- buraki czerwone
- ryba
- papaja (owoc z najlepszym stosunkiem lizyny do argininy)

Produkty, które jemy w umiarkowanych ilościach:
- mango
- jabłka
- figi
- brzoskwinie
- awokado
- ziemniaki
- kurczak
- wieprzowina
- wołowina

Produkty, które jemy w małych ilościach:
- zupa pomidorowa
- pomarańcze
- grzyby
- skorupiaki/kraby
- ryż
- majonez

Produkty niebezpieczne, których należy unikać:
- orzechy
- nasiona
- sok pomarańczowy / z winogron
- winogrona
- masło orzechowe
- plantany
- owsianka
- owoce jagodowe
- pszenica
- cebula
- czosnek
- ogórek
- tahini (masło sezamowe)

Pełna lista produktów spożywczych w języku angielskim dostępna jest tutaj.
Proszę koncentrować się na produktach z początku listy, które są najlepszym źródłem lizyny.

NIE PIJEMY KAWY LUB NAPOJÓW Z KOFEINĄ podczas okresu choroby i przynajmniej 3 tygodnie po wyleczeniu, kiedy już nie bierzemy lizyny i nie mamy objawów choroby. Podczas choroby również unikamy wysiłku fizycznego oraz nie palimy marihuany.

UWAGA: Proszę konsultować się z lekarzem jeśli ktoś ma przepisane lekarstwa, chore nerki, wątrobę, wysoki poziom wapnia w organiźmie. Osoby z cukrzycą muszą być ostrożne jeśli chodzi o poziom glukozy, ponieważ lizyna redukuje ją po kilku tygodniach zażywania. Osoby które przyjmują leki przeciwzakrzepowe, rozrzedzające krew również muszą być ostrożne, ponieważ lizyna rozrzedza krew. Lizyna może wchodzić w interakcję z lekarstwami dla osób z rozrusznikiem serca.

Profilaktyka

Szczególnie pomocna dla osób narażonych na kontakt z chorymi, nie polecana osobom z hiperkalcemią czyli nadmiarem wapnia w organizmie.

Ilość L-Lizyny przyjmujemy w zależności od wagi ciała:
Poniżej 65kg - 1000mg dziennie, można brać w dwóch dawkach po 500mg rano i po południu
65-85kg - 500mg rano, 1000mg po południu
Powyżej 85kg - 1000mg dwa razy dziennie
Pamiętamy, nie pijemy kawy oraz napojów zawierających kofeinę takich jak Redbull.

Uwagi

Osoby, które mają objawy dłużej niż miesiąc powinny zacząć od niskiej dawki, ponieważ koronawirus powoduje tworzenie zakrzepów krwi, lizyna rozcieńcza krew, co z kolei spowoduje odrywanie się zakrzepów i silny ból w nogach a nawet udar, który objawia się paraliżem jednej części ciała lub problemy z mową, bardzo często spotykany u młodych osób zarażonych koronawirusem.

W takim wypadku dawkowanie powinno rozpocząć się od 500mg lizyny dziennie przez 5 dni i zwiększać dawkę o 500mg co 5 dni, aż do osiągnięcia 2500mg (rozbite na 3 dawki tak jak opisane jest to powyżej). Objawy choroby powinny powoli ustępować przy dawce 1500-2000mg lizyny dziennie.
Po 10 dniach brania maksymalnej dawki 2500mg, warto rozważyć zażywanie 500mg bromelainy na pusty żołądek raz dziennie w godzinach popołudniowych.
Bardzo ważne, nie pijemy kawy, redbuli, nie ćwiczymy i zmieniamy dietę na bogatą w lizynę.

Dodatkowe suplementy

Jeśli bierzemy lizynę nie powinniśmy brać dodatkowych witamin czy innych lekarstw/suplementów, bez których możemy się obejść przynajmniej przez pierwszych kilka dni kuracji, gdy już mamy kontrolę nad objawami choroby, wówczas możemy wziąć pod uwagę dodatkową suplementację.

Kwercetyna
Działa jako jonofor cynku (zwiększa przenikanie cynku do wnętrza komórek), zażywanie 500mg dziennie powinno zwiększyć działanie cynku, a co za tym idzie przyspieszyć eliminację wirusa z organizmu.

Cynk
Lizyna podnosi znacząco poziom cynku w organizmie bez dodatkowej suplementacji. Oczywiście jeśli ktoś ma niedobory, często występują u starszych osób, utrata węchu i smaku lub wypadające włosy to również oznaka niedoboru cynku, wówczas można rozważyć suplementację 20-30mg dziennie przez 1-2 tygodnie, trzeba mieć na uwadze, że cynk zażywany przez długi czas (miesiącami) i w dużych ilościach może spowodować niedobory miedzi (te pierwiastki konkurują ze sobą) i należałoby je uzupełniać naprzemiennie, na przykład 5 dni cynku i 2 dni miedzi.
Badanie na grupie 62-90 latków potwierdza impakt lizyny na znaczny wzrost poziomu cynku w organizmie.

Witamina D
Dużo mówi się o witaminie D3 i jaką rolę odgrywa w organizmie, według statystyk osoby, które najciężej przechodziły koronawirusa miały bardzo niski poziom właśnie witaminy D3, szczególnie osoby ciemnoskóre.
Profilaktycznie zaleca się brać dorosłemu 2000-4000 IU dziennie w zależności od pory roku, ile czasu spędzamy na słońcu i jaką mamy karnację, takie dawki uznawane są za bezpieczne. Witamina D3 w nadmiarze, co prawda dość rzadko, ale może spowodować hiperkalcemię.

Pamiętajmy aby na przykład nie suplementować wapnia, gdyż Lizyna również podnosi jego poziom w organizmie. Nie przesadzać z witaminą D3, K2 działa jako czynnik decydujący w krzepnięciu krwi i tutaj na okres kuracji również nie jest wskazana.


Linki do źródeł
Lysine therapy for SARS-CoV-2
Bo K. channel
Vitamin D - NHS
Lysine - compound summary
Lysine to arginine ratio - food list
SARS-CoV-2 (COVID-19) Genome

Sposób na: 

Tagi: 

Nikt jeszcze nic tutaj nie dodał.